Saturday, 28 May 2011

Getting to know plants : NCERT Class VI Science Lesson 7

Lesson 7 : Getting to know plants
Exercise


1.Question. Correct the following statements and rewrite them in your notebook.(a) Stem absorb water and minerals from the soil.
(b) Leave hold the plant upright.    
(c) Roots conduct water to the leaves.
(d) The number of petals and sepals in a flower is always equal.
(e) if the sepals  of a flower joined together,its petals are also joined together.
(f) if the sepals  of a flower joined together,Then the pistil is joined to the petal

Answer.Roots absorb water and minerals from the soil.
(b) Stem hold the plant upright.    
(c) Stem conduct water to the leaves.
(d) The number of petals and sepals in a flower may not be  always equal.
(e) if the sepals of a flower joined together,its petals are separate and not joined together.
(f) if the sepals of a flower joined together,Then the pistil is not necessary joined to the petal
2.Question. Can you find a plant in your house or in your neighborhood, Which has a long but a weak stem?Writ its name. In which category would you classify it?
 Answer.Yes, Lauki (gourd) plant. It needs support. it is climber.

4.Question. What is the function of a stem in a plant?
Answer. Function of stem.
    (a) Give support to the plant. 
    (b) Conducts water and minerals from roots to leaves.
    (c) Conducts food from leaves other  parts of the plant.

5.Question. Which of the following leaves have reticular venation?
Wheat, tulsi, maize, grass, Coriander, China rose.

Answer.Tulsi, Coriander,China rose.

7.Question. If a plant has fibrous root, what type venation do its leaves likely to have?
answer. Parallel venatio
n.

8.Question. Write the name of the parts of a flower.
Answer.(1) Sepals
       (2) Petals       
       (3) stigma 
       (4) Anther
       (5) Style
       (6) Androecium
       (7) Gynoecium.

9.Question. Which Of the following planets have you seen? of those you have seen, which ones have flowers?Grass, Maiza ,wheat , Chilli, Tomato, Tulsi, Pipal, Shisham,Banyan, Mango
Jamun, Guava, Pomegranate, Papaya , Banana, Lemon.
Answer. tomato, tulsi,mango, jamun, guava, pomegrante,papya banana,lemon.

10.Question. Name the parts of ofthe plant which produces its food. Name this process.
answer. Leave produce food. the process is called Photosynthesis.

11.Question. In which part of a flower you likely to find the ovary?
Answer. It is the lowermost and swoolen part of the pistil.

12.Quwestion. Name two flowers, each with joined and separated sepals?
Answer. Joined sepals: Rose, Lotus.
        Separate sepals: China rose,Mustard flower.

No comments:

Post a Comment