Sunday, 13 November 2011

CBSE Class VI ( 6th) Mathematics Chapter 2. Whole Numbers : Exercise 2.1

Question 1. Write the next three natural numbers after 10999.
Answer:
Three natural numbers after 10999

(1) 10999+1=11000

(2) 11000+1=11001

(3) 11001+1=11002









Question 2. Write the three whole numbers occurring just before 10001.
Answer:

(1)10001-1=9999
(2)9999-1=9998
(3)9998-1=9997

Question 3. Which is the smallest whole number?
Answer: The smallest whole number is zero

Question 4. How many whole numbers are there between 32 and 53?
Answer:There are 20 whole numbers between 32 and 53.

Question 5. Write the successor of :
Answer:
(a) 2440701+1=2440702
(b) 100199+1=100200
(c) 1099999+1=1100000
(d) 2345670+1=2345671

Question 6. Write the predecessor of :
Answer:
(a) 94-1=93
(b) 10000 -1=9999
(c) 208090 -1=208089
(d) 7654321-1=7654320

Question 7. In each of the following pairs of numbers, state which whole number is on the left of
the other number on the number line. Also write them with the appropriate sign (>, <) between them.

(a) 530, 503 (b) 370, 307 (c) 98765, 56789 (d) 9830415, 10023001
Answer:
(a) 530, 503





503 is on the left of 530 and 530 > 503

(b) 370, 307






307 is on the left of 370 and 370 > 307

(c) 98765, 56789






98765 is on the left of 56789 and 98765 > 56789

(d)  9830415, 10023001






9830415 is on the left of 10023001 and 9830415 < 10023001  

Question 8. Which of the following statements are true (T) and which are false (F) ?
(a) Zero is the smallest natural number.
(b) 400 is the predecessor of 399.
(c) Zero is the smallest whole number.
(d) 600 is the successor of 599.
(e) All natural numbers are whole numbers.
(f ) All whole numbers are natural numbers.
(g) The predecessor of a two digit number is never a single digit number.
(h) 1 is the smallest whole number.
(i) The natural number 1 has no predecessor.
(j) The whole number 1 has no predecessor.
(k) The whole number 13 lies between 11 and 12.
(l) The whole number 0 has no predecessor.
(m) The successor of a two digit number is always a two digit number.
Answer.
(a) Zero is the smallest natural number.[False]
(b) 400 is the predecessor of 399.[False]
(c) Zero is the smallest whole number. [True]
(d) 600 is the successor of 599.[True]
(e) All natural numbers are whole numbers.[True]
(f ) All whole numbers are natural numbers.[False]
(g) The predecessor of a two digit number is
never a single digit number.
[True]
(h) 1 is the smallest whole number.[False]
(i) The natural number 1 has no predecessor.[True]
(j) The whole number 1 has no predecessor.[False]
(k) The whole number 13 lies between 11 and 12.[False]
(l) The whole number 0 has no predecessor.[True]
(m) The successor of a two digit number is
always a two digit number.
[False]



No comments:

Post a comment