Friday, 2 March 2012

CBSE Class 7th (VII) English | Chapter 7. The Invention of Vita-Wonk - Solved Exercises

Word Meaning

WordMeaning in EnglishMeaning in Hindi
Whiskersmoustacheमूंछ
Grimalkinold catवृद्ध बिल्ली
Cattalooa crossbreed between a cow and a buffalo.एक गाय और भैंस के बीच एक संकर प्रजाति
Knuckle bonebone of knucklesअंगुली की हड्डी
Stinging slugbad smelling molluscचुभने काउंटर
Venomouspoisonousविषैला
Shrivelingwrinkleझुर्री




Textbook Questions (Working with the Text)

Question 1.Choose the correct answer.

  • Mr. Willy Wonka is (a) a cook (b) an inventor (c) a manager.
  • Wonka-Vita makes people (a) older (b) younger
  • Mr Wonka wants to invent a new thing which will make people (a) younger (b) older

Answer:
  • Mr. Willy Wonka is (b) an inventor
  • Wonka-Vita makes people (b) younger
  • Mr Wonka wants to invent a new thing which will make people (b) older
Question 2. Can anyone's age be a minus number? What does "minus 87" mean?
Answer: No, one's age cannot be a minus number. Here, "minus 87" means a person will have to wait for 87 years to born.
Question 3. Mr. Wonka begins by asking himself two questions. What are they?

  • What is _____?
  • What lives _____?

Answer:
  • What is the oldest living thing in the world?
  • What lives longer than anything else.?
------------------------------------------------------

Textbook Questions (Working with the Text)

Question 1.

  • What tress does Mr. Wonka mention? Which tree does he say lives the longest?
  • How long does this three live? Where can you find it?

Answer:
  • Mr. Wonka mentioned the Douglas Fir, Oak, Cedar and Bristlecone pine lives the longest.
  • Bristlecone pine lives for over 4,000 years and one can find them upon the slopes of Wheeler Peak in Nevada U.S.A.
Question 2. How many of the oldest living things can you remember from Mr. Wonka's list? (Don't look back at the story!) Do you think all these things really exist, or are some of them purely imaginary?
Answer: The list of some of the oldest living things:
- The tail of a 51-year-old Horse in Arabia.
- The tail of a 207-year-old giant Rat from Tibet.
_ The black teeth of a 97-years-old Grimalkin living in a cave on Mount Popocatepetle.
- The toe-nail clippings from a 168-year-old Russian farmer called Petrovitch Gregorovitch
- The whiskers of a 36-year-old cat called Crumpets.
The things do not exist really, may of them are imaginary.
Question 3. Why does Me. Wonka collect items from the oldest things? Do you think this is the right way to begin his invention?
Answer: Mr. Wonka collect the items from the oldest things in order to invent a medicine - Vita-Wonka to make people older. No, this is not the right way to begin inventions.
Question 4. What happens to the volunteer who swallows four drops of the new invention? What is the name of the invention?
Answer: The volunteer who swallowed four drops of the new invention became, old, began wrinkling and shrivelling up all over and his hair starting dropping off and his teeth falling out and he turned into at fellow of 75. The name of the invention was Vita-Wonk.

------------------------------------------------------------

Working with Language

Question 1. What do you call these insects in your language?

  • Cockroach
  • Mosquito
  • Grasshopper
  • Housefly
  • Dargonfly
  • Ant

Answer:
Cockroach-
Mosquito-
Grasshopper-
Housefly-
Dragonfly-
Ant-

Add to this list the names of some insects common in your area.
Answer:
Butterfly-
Spider-
Cricket-
Question 2. Fill in the blanks in the recipe given below with words from the box.
shred, cooker, times, tomatoes, half, onion, oil.
Easy palak-Dal
Ingredients

  • One ______
  • One cup dal
  • Two thin green chillies
  • ______ a teaspoon red chilli powder
  • Eight small bunches of palak
  • Two ______
  • Salt to taste

Answer:
shred, cooker, times, tomatoes, half, onion, oil.
Easy palak-Dal
Ingredients
  • One Onion
  • One cup dal
  • Two thin green chillies
  • half a teaspoon red chilli powder
  • Eight small bunches of palak
  • Two tomatoes
  • Salt to taste

Wash and cut the vegetables; ____ the palak.
Put everything in a pressure ____. Let the cooker.
Whistle three ____, then switch if off. Fry a few cumin seeds in ____ and add to the palak-dal

Answer:
Wash and cut the vegetables; shred the palak. Put everything in a pressure cooker. Let the cooker.Whistle three times, then switch if off. Fry a few cumin seeds in oil and add to the palak-dal
Question 3. A 'family tree' is a diagram that shows the relationship between the different members of the family. Fill in the family tree blow with names, ages, and other details you think are relevant ( you may even stick photo-graphs, if you have them). Put up the family trees up in the class.
Answer: Students do it yourself.


No comments:

Post a comment