Friday, 2 March 2012

CBSE Class 7th (VII) English - Chapter 5. Quality - Solved Exercises

Textbook Questions (Working with the Text)

Answer the following questions.
Question 1. What was the author's opinion about Mr. Gessler as a bootmaker?
Answer: According to the author, Mr. Gessler was the best shoemaker in the city. He was a perfect artist who had the same skill, pride and respect fo his trade as any other artist had.

Question 2. Why did the author visit the shop so infrequently?
Answer: The shoe made by Mr. Gessler used to last terribly longer than the usual, therefore, he visited the shop so infrequently.



Question 3. What was the effect on Mr. Gerssler of the author's remark about a certain pair of boots?
Answer: When the author told Mr.Gessler about the creaking of a certain pair of boots, he got suprised and asked him

to get the pair back and if he could not do anything with them he would take them off from the author's bill.

Question 4. What wasMr. Gessler's complaint against 'big firms"?
Answer: Mr. Gessler complained that the big firms doesn't have self-respect. That they get the business by

advertisement and not by work. Due to them the workers like Mr. Gessler were running without job.

Question 5. Why did the author order so many pairs of boots? Did he really need them?
Answer: When the author came to know about the death of Mr. Gessler elder brother, he felt with sorrow and grief and, therefore, in order to help him financially he ordered several pairs of boots although he didn't really need them.
------------------------------------------------------

Working with the Language

Question 1. Study the following phrases and their meanings. Use the appropriatey to complete the sentences that follow.
look after : take care of
look down on : disapprove or regard as inferior
look in (one someone) : make a short visit
look into : investigate
look out: be careful
look up : improve
look up to : admire
(i) After a very long spell of the heat, the weather is ______ at last.
(ii) We have no right to ______ people who do small jobs.
(iii) Nitin has always ______ his uncle, who is a self-made man.
(iv) The police are ______ the matter thoroughly.
(v) If you want to go out,I will ______ the children for you.
(vi) I promise to ______ on your brother when I visit Lucknow next.
(vii) ______ when you are crossing the main road.

Answer.
(i) After a very long spell of the heat, the weather is look up at last.
(ii) We have no right to look down on people who do small jobs.
(iii) Nitin has always look up to his uncle, who is a self-made man.
(iv) The police are look into the matter thoroughly.
(v) If you want to go out,I will look after the children for you.
(vi) I promise to look in on your brother when I visit Lucknow next.
(vii) look out when you are crossing the main road.

Question 2. Read the following sets of words loudly and clearly.

cot---- coat
cost----coast
tossed----toast
got----goat
rot----rote
blot----bloat
knot----note


Answer. Students should do it himself.
Question 3. Each of the following words contains the soun 'sh' (as in shine) in the beginning or in the middle or at the end. First speak out all the words clearly. Then arrange the words in three groups in the table on Page 80 of Textbook.

sheeptrashmarshFashion
anxiousshriekshorefish
portionashessurenation
shoepushingpolishmustache
 

Answer.

InitialMedialFinal
sheepfashiontrash
shriekashesmarsh
......anxious
shoreportionfish
surenationpolish
shoepushing...
...mustache...

Question 4. In each of the following words 'ch' represents the same consonant sound as in 'chair'. The words on the left have this sound initially. Those on the right have it finally. Speak each words clearly.


  1. choose
  2. child
  3. cheese
  4. chair
  5. charming

  1. bench
  2. march
  3. peach
  4. wretch
  5. research
Underline the letters representing the sound in each of the following words.
  1. feature
  2. reaching
  3. riches
  1. archery
  2. nature
  3. batch
  1. picture
  2. matches
  3. church
Answer.
  1. feature
  2. reaching
  3. riches
  1. archery
  2. nature
  3. batch
  1. picture
  2. matches
  3. church


No comments:

Post a Comment