**Q1. A book exhibition was held for four days in a school. The number of tickets sold at the counter on the first, second, third and final day was respectively 1094, 1812, 2050 and 2751. Find the total number of tickets sold on all the four days.**

**Answer:**

Days | No. of Tickets sold | Thousands | Hundred | Tens |

First day | =1094 | =1000 | +0 | +94 |

Second Day | =1812 | =1000 | +800 | +12 |

Third Day | =2050 | =2000 | +0 | +50 |

Fourth Day | =2751 | =2000 | +700 | +51 |

Total | =7707 | =6000 | +1500 | +207 |

**∴ The total number of tickets sold on all the four days = 7,707 tickets**

**Q2. Shekhar is a famous cricket player. He has so far scored 6980 runs in test matches. He wishes to complete 10,000 runs. How many more runs does he need?**

**Answer:**

The run scored by Shekhar = 6980

The score which he wish to make = 10,000 runs

**∴**The run he needs to make required score = 10,000 - 6980 = 3020

**Q3. In an election, the successful candidate registered 5,77,500 votes and his nearest rival secured 3,48,700 votes. By what margin did the successful candidate win the election?**

**Answer:**

The number of votes secured by the successful candidate = 5,77,500

The number of votes secured by the rival candidate = 3,48,700

The margin by which the successful candidate won the election = 5,77,500 − 3,48,700 = 2,28,800 votes.

**Q4. Kirti bookstore sold books worth Rs 2,85,891 in the first week of June and books worth Rs 4,00,768 in the second week of the month. How much was the sale for the two weeks together? In which week was the sale greater and by how much?**

**Answer.**

The books, Kirti bookstore sold in the first week of worth Rs = 2,85,891

The books, Kirti bookstore sold in the second week of worth Rs = 4,00,768

The sale for the two weeks together Rs = 2,85,891 + 4,00,768 =Rs 6, 86, 659

∴ The sale was greater in the second week by = Rs 4,00,768 - Rs 2,85,891 =Rs 1,14,877

**Q5. Find the difference between the greatest and the least number that can be written using the digits 6, 2, 7, 4, 3 each only once.**

**Answer:**

The greatest number = 76, 432

The least number = 23, 467

The difference between the greatest and the least number = 76, 432 - 23, 467= 52,965.

**Q6. A machine, on an average, manufactures 2,825 screws a day. How many screws did it produce in the month of January 2006?**

**Answer:**

The numbers of screws , a machine, on an average, manufactures in a day = 2,825

The numbers of day in month of January 2006 = 31 days

Numbers of screws manufactured in 31 days = 2,825 x 31= 87,575

**Q7. A merchant had Rs 78,592 with her. She placed an order for purchasing 40 radio sets at Rs 1200 each. How much money will remain with her after the purchase?**

**Answer:**

Total money, the merchant had = Rs 78,592

The cost of 40 radio sets at Rs 1200= Rs 1200 x 40 = Rs 48, 000

The money will remain with her after the purchase=Rs 78,592- Rs 48, 000 =Rs 30,592.

**Q8. A student multiplied 7236 by 65 instead of multiplying by 56. By how much was his answer greater than the correct answer? (Hint: Do you need to do both the multiplications?)**

**Answer:**

Multiplication in case of wrong answer = 7236 × 65 = 470340

Multiplication in case of correct answer = 7236 × 56 = 405216

His wrong answer was greater than the correct answer by = 470340-405216 = 65,124

**Q9. To stitch a shirt, 2 m 15 cm cloth is needed. Out of 40 m cloth, how many shirts can be stitched and how much cloth will remain?**

**(Hint: convert data in cm.)**

**Answer:**

First we have to convert higer units into lower units i.e. from meters to cm.

Total Cloth required to stich one shirt =2m 15cm= 2 x 100 + 15 cm = 215cm

Total lenth of cloth =40 m =40 x 100 = 4000cm

The number of shirt which can be stiched out of 4000cm lingth of cloth= 4000 ÷ 215=18shirt +130cm remaing cloth (Qutient = 18, Remainder = 130)

**Q10. Medicine is packed in boxes, each weighting 4 kg 500g. How many such boxes can be loaded in a van which cannot carry beyond 800 kg?**

**Answer:**

The weight of One medicine box = 4 kg 500 g =4 × 1000 + 500 g = 4500 g

Total load which can be loaded in the van = 800kg= 800 × 1000 gm = 800000g

The total number of medicine boxes which the van can carry = 800000 ÷ 4500 = 177.77 boxes = 177 boxes (approximately)

**Q11. The distance between the school and the house of a student is 1 km 875 m. Everyday she walks both ways. Find the total distance covered by her in six days.**

**Answer:**

The distance between the school and the house of a student is=1 km 875 m = 1 × 1000 + 875 m = 1875 m

Distance Everyday she walks both ways=1875 × 2 m = 3750 m

∴ Total distance covered by her in six days=3750 × 6 = 22 500 m = 22000 m + 500m = 22km 500 m

**Q12. A vessel has 4 litres and 500 ml of curd. In how many glasses, each of 25 ml capacity, can it be filled?**

**Answer:**

Total quantity of curd in the vessel = 4 litres and 500 ml = 4 × 1000 + 500 ml = 4500 ml

The capacity of glass = 25 ml

**∴ The number of glasses which can be filled from the given curd = 4500 ÷ 25 ml = 180**

CBSE Class VI ( 6th) Mathematics Chapter 1. Knowing our Numbers : Exercise 1.2

## No comments:

## Post a Comment