Wednesday, 29 February 2012

CBSE Class 7th (VII) English Chapter 2. A Gift of Chappals - Solved Exercises

Comprehension Check (Page,22)

Page No.17
Question 1. What is the secret that Meena shares with Mridu in the backyard?
Answer. Meena tols Mridu about the small kitten which was lying inside a torn football lined with sacking and filled with sand, lapping milk from a coconut half-shell. She told Mridu that they found outside the gate that morning and that a secret which their mother didn't know
Question 2. How does Ravi get milk for the kitten?
Answer: Ravi told his mother hungry and wanted to drink milk. The mother gave him and asked him to keep the tumbler back. Ravi told her that he would wash it himself after finishing the milk. And this was how he got the milk for kitten.

Question 3. Who does say the kitten's ancestors are? Do you believe him?
Answer: He said the kitten's ancestors was the Pallava's lion, the Mahabalipuram Rishi-cat, which was the emblem of the Pallava dynasty. He said the Mahabalipuram Rishi-cat was the descendants of the cat-goddess of Egypt No, we do not believe it.
Question 4. Ravi has a lot to say about M.P Poonai. This show that:
(i) he is merely trying to impress Mridu.
(ii) his knowledge of history is sound.
(iii) he has a rich imagination.
(iv) he is an intelligent child.
Which of these statements do you agree/disagree to?

Answer: We agree to:
(ii) his knowledge of history is sound.
(iii) he has a rich imagination.
(iv) he is an intelligent child.
Question 5. What was the noise that startled Mridu and frightened Mahendram?
Answer: Lali was learning to play violin and the sound of kreech coming from it startled Mridu and frightened Mahendram.
------------------------------------------------------

Comprehension Check (Page,28)

Question 1. The music-master is making lovely music. Read aloud the sentence in the text that express this idea.
Answer. "The music-master's notes seemed to float up and settle perfectly into the invisible tracks of the melody. It was like the wheels of a train fitting smoothly into rails and whizzing along."
Question 2. Had the beggar come to Rukku Manni's house for the first time? Give reasons for your answer.
Answer. No, the beggar had been coming for a week to Rukku Manni's house. Paati herself said that he had been coming there every day for the past week and that was time he should find another house to beg from.
Question 3. "A sharp V-shaped line had formed between her eyebrows." What does it suggest to you about Rukku Mann's mood?
Answer. This suggest that Rukku Manni was very angry and annoyed when she came to know that the chappals of the music teacher were missing.
--------------------------------------------------------------------

Working with the text

Question 1. Complete the following sentences.
(i) Ravi compares Lali's playing the violin to ___________.
(ii) Trying to hide beneath the tray of chillies Mahendram ______.
(iii) The teacher played the few notes on his violin and Lali _________.
(iv) The beggar said that the kind ladies of the household ________.
(v) After the lesson was over, the music teacher asked ________.

Answer.
(i) Ravi compares Lali's playing the violin to the derailing of a train going completely off track.
(ii) Trying to hide beneath the tray of chillies Mahendram tipped a few chillies over hiselves.
(iii) The teacher played the few notes on his violin and Lali stumbled behind him on her violin, which looked quiet helpless and unhappy in her hands.
(iv) The beggar said that the kind ladies of the household had feed his body and soul together on for a whole week and he couldn't believe that they would turn him away.
(v) After the lesson was over, the music teacher asked She had seen chappals.
Question 2. Describe the music teacher, as seen from the window?
Answer. The music-teacher, as from the window was a bony figure having a mostly bald head with a fringe of oiled black hair failing around his ears and an old-fashioned tuft. A gold chain gleamed around hid leathery neck, and a diamond ring glittering on his hand as it glided up and down the stem of the violin. A large foot stuck out from beneath his gold-bordered veshti edge and he was beating time on the floor with the scrawny big toe.
Question 3. (i) What makes Mridu conclude that the beggar has no money to buy chappals?
(ii) What does the suggest to show her concern?

Answer.
(i) When the beggar stretched out his feet to show the large pink peeling blister on the soles of his bare feet, she (Mridu) concluded beggar has no money to buy chappals.
(ii) Mridu asked Ravi and Meena to get a pair of slippers for the beggar in order to show her concer for him.
Question 4. "Have you children....." she began, and them seeing they are curiously quiet, went on more slowly, "seen anyone lurking around the varandh?"
(i) What do you think Rukku Manni really wanted to ask?
(ii) Why did she change her question?
(iii) What did she think had happened?

Answer.
(i)Rukku Mni really wanted to ask the children if they had picked up and hided the
music-teacher's chappals.
(ii) She changed her question on seeing the children curiously quite and innocent.
(iii) She thought that someone must have entered the house and stolen the chappals.
Question 5. On getting Gopu Mama's chappals, the music teacher tried not to look to happy.Why?
Answer. The music-teacher's chapplas were old and dirty. On getting Gopu Mama's new chappals, he was happy but tried to look not too happy as he didn't want to show his happiness to the house members and moreover wanted to prove that his own chapplas were much better and more expensive than those he got and thus, was compromising on them.
Question 6. On getting gift chappals, the beggar vanished in a minute. Why was he in such a hurry to leave?
Answer. On getting gift chappals, the beggar vanished in a minute because he did not want any of the elder member of the house to come and know about it. He must have feared that if any would came, they would snatch the gift from him.
Question 7. Walking towards the kichten with Mridu and Meena, Rukku, Mani began to laugh. What made her laugh?
Answer. On thinking about Gopu Mama, Rukku Mani laughed. She was imagining the scene in the evening when Gopu Mama would come from his work and would look for his chappals to the music teacher
-----------------------------------------------------

Working with the Language

Question 1. The music-master is making lovely music. Read aloud the sentence in the text that express this idea.
Answer.
Question 2. Fill in the blanks in the following paragraph.
Today is Sunday. I'm wondering whether I should stay at home or go out. If I ____(go) out, I ______(miss) the lovely Sunday lunch at home.
If I_____ (stay) for lunch, I ____ (miss) the Sunday film showing at Archana Theatre. I think I' go out and see film, only to avoid getting to fat.

Answer.
Today is Sunday. I'm wondering whether I should stay at home or go out. If I go (go) out, I i will miss (miss) the lovely Sunday lunch at home.
If I stay (stay) for lunch, I will miss (miss) the Sunday film showing at Archana Theatre. I think I' go out and see film, only to avoid getting to fat.
Question 3. Complete each sentence below by appropriately using any one of the following:
if you want to/if you don't want him to
(i) Don't go to the theater_____.
(ii) He'll post your letter____.
(iii) Please use my pen ____.
(iv) My neighbour, Ramesh, will take you to the doctor ______.
(v) Don't eat it ______.

Answer.
(i) Don't go to the theater if you don't want to.
(ii) He'll post your letter if you want him to.
(iii) Please use my pen if you want him to.
(iv) My neighbour, Ramesh, will take you to the doctor if you don't want to.
(v) Don't eat it if you don't want to.

6 comments: