Saturday, 25 October 2014

Chapter 8 Motion | Physics | MCQs | Class 9th | - Multiple Choice Questions

Question 1. A worker covers a distance of 40 km from his house to his place of work, and 10 km towards his house back. Then the displacement covered by the worker in the whole trip is

(a) zero km
(b) 10 km
(c) 30 km
(d) 50 km

Answer. (c) 30 km



Question 2. Rate of change of displacement is called

(a) Speed
(b) Deceleration
(c) Acceleration
(d) Velocity

Answer. d) Velocity

Question 3. Acceleration is a vector quantity, which indicates that its value

(a) Is always negative
(b) Is always positive
(c) Is zero
(d) Can be positive, negative or zero

Answer. (d) Can be positive, negative or zero

Question 4. A player moves along the boundary of a square ground of side 50 m in 200 sec.The magnitude of displacement of the farmer at the end of 11 minutes 40 seconds from his initial position is

(a) 50 m
(b) 150 m
(c) 200 m
(d) 50√2 m

Answer. (d) 50√2 m

Question 5. An object travels 40m in 5 sec and then another 80m in 5 sec. What is the average speed of the object?

(a) 12 m/s
(b) 6 m/s
(c) 2 m/s
(d) 0 m/s

Answer. (a) 12m/s

Question 6. The average velocity of a body is given by the expression :

(a) V= u+ at
(b) 2as= v2− u2
(c) Vav=(u + v)/2
(d) S= ut + ½ a t2

Answer. (c) Vav = (u + v)/2

Question 7. SI Unit of measurement of acceleration is

(a) m/s
(b) m/s2
(c) m/hr
(d) M

Answer. (b) m/s2

Question 8. From the given Velocity-Time graph (figure)





 it can be inferred that the object is moving with

(a) Non uniform velocity
(b) moving with uniform acceleration
(c) At rest
(d) Uniform velocity

Answer. (d) Uniform velocity

Question 9. The acceleration of a body from a velocity –time graph is

(a) Is denoted by a line parallel to the time axis at any point on the distance axis
(b) Equal to the slope of the graph
(c) Area under the graph
(d) Is denoted by a line parallel to the distance axis at any point on the time axis

Answer. (b) Equal to the slope of the graph


CBSE Class 9th - Physics | Chapter 8 Motion | MCQs - Multiple Choice Questions

Question 10. Distance covered by a body from velocity-time graph is

(a) Is denoted by a line parallel to the distance axis at any point on the time axis
(b) Is denoted by a line parallel to the time axis at any point on the distance axis
(c) Equal to the slope of the graph
(d) Area under the graph

Answer. (d) Area under the graph




From the above given Velocity-Time graph,  answer the following questions (Q11 to Q15): -

Question 11. From the above Velocity-Time graph, the body is moving with

(a) Variable Acceleration
(b) Zero Acceleration
(c) Constant Acceleration
(d) Zero velocity

Answer. (c) Constant Acceleration

Question 12. Distance covered by the body during the interval from 10sec to 20 sec is

(a) 180
(b) 200
(c) 240
(d) 270

Answer. (d) 270

Question 13. At the point A the body is at a distance of

(a) 90m
(b) 180m
(c) 270m
(d) 350m

Answer. 90m

Question 14. The velocity of the body at the point ‘B’ is

(a) 20m/s
(b) 24m/s
(c) 32m/s
(d) 36m/s

Answer. (d) 36m/s

Question 15. In the total journey, starting from the rest, the body has traveled up to a distance of

(a) 270m
(b) 360m
(c) 450m
(d) 540m

Answer. (b) 360m

Question 16. What does the slope of distance - time graph give?

(a) Acceleration
(b) Uniform speed
(c) Speed
(d) both[b] and [c] depending upon the time of graph

Answer. (c) Speed

Question 17. An example of a body moving with constant speed but still accelerating is

(a) A body moving with constant speed on a straight road
(b) A body moving in a helical path with constant speed
(c) A body moving with constant speed in a circular path
(d) A body moving with constant speed on a straight railway track

Answer. (c) A body moving with constant speed in a circular path


For Complete Exercise Solutions of Chapter from the Textbook Click Here

No comments:

Post a Comment