Friday, 5 April 2013

Chapter 12. FRICTION |Science | CBSE Class VIII (8th) | Solved Exercises

Things to remember....

  1. Friction opposes the relative motion between two surfaces in contact. It acts on both the surfaces.
  2. Friction depends on the nature of surfaces in contact.
  3. For a given pair of surfaces friction depends upon the state of smoothness of those surfaces.
  4. Friction depends on how hard the two surfaces press together.
  5. Static friction comes into play when we try to move an object at rest.
  6. Sliding friction comes with play when an object is sliding over another.
  7. Sliding friction is smaller than static friction.
  8. Friction is important for many of our activities.
  9. Friction can be increased by making a surface rough.
  10. The sole of the shoes and the tyres of the vehicle are treaded to increase friction.
  11. The friction is sometimes undesirable.
  12. Friction can be reduced by using lubricants.
  13. When one body rolls over another body, rolling friction comes into play. Rolling friction is smaller than the sliding friction.
  14. In many machines, friction is reduced by using ball bearings.
  15. Fluid friction can be minimised by giving suitable shapes to bodies moving in fluids.
Question 1. Fill in the blanks:
Answer :
  1. Friction opposes the relative motion between the surfaces in contact with each other.
  2. Friction depends on the nature of surfaces of surfaces.
  3. Friction produces heat.
  4. Sprinkling of powder on the carom board reduces friction.
  5. Sliding friction is smaller than the static friction.
Question 2. Four children were asked to arrange forces due to rolling, static and sliding frictions in a decreasing order. Their arrangements are given below.
  1. Rolling, static, sliding
  2. Rolling, sliding, static
  3. Static, sliding, rolling
  4. Sliding, static, rolling
Answer : c. Static, sliding, rolling

Question 3. Alida runs her toy car on dry marble floor, wet marble floor, newspaper and towel spread on the floor. The force of friction acting on the car on different surfaces in increasing order will be :
  1. Wet marble floor, dry marble floor, newspaper and towel.
  2. Newspaper, towel, dry marble floor, wet marble floor.
  3. Towel, newspaper, dry marble floor, wet marble floor.
  4. Wet marble floor, dry marble floor, towel, newspaper
Answer :  a. Wet marble floor, dry marble floor, newspaper and towel.

Question 4. Suppose your writing desk is tilted a little. A book kept on it starts sliding down. Show the direction of frictional force acting on it.
Answer : When the writing desk is tilted a little, the book kept on, due to force of gravity acting on it in the downward direction, starts sliding down,The direction of frictional force acting on it will be opposite to that of sliding motion of book or the force of gravity acting on it i.e. upward ;

Question 5. You spill a bucket of soapy water on a marble floor accidentally. Would it make it easier or more difficult for you to walk on the floor? Why?
Answer : We know that for a comfortable walk on some surface, we need force of friction. A marble floor has already very smooth surface and exerts comparatively less frictional force. The soapy water spilled on the marble floor will further decrease the frictional force it may offer. Therefor It would make more difficult for anyone to walk on the floor
Question 6. Explain why sportsmen use shoes with spikes.
Answer : The sportsmen use shoes with spikes, to increase the force of friction between the ground and shoe. Increased force of friction, makes the grip of shoe with ground, very strong. This prevent sportsman from slipping or skidding during play and also helps in proper application of muscular force
Question 7. Iqbal has to push a lighter box and Seema has to push a similar heavier box on the same floor. Who will have to apply a larger force and why?
Answer : In case of the heavier box, the surface of heavier box will be pressed harder against the floor surface, than lighter box. Therefor force offered by the heavier box due to static friction will be more, hence Seema has to apply a larger force

Question 8. Explain why the sliding friction is less than the static friction.
Answer : We know that the friction is caused by the interlocking of irregularities in the two surfaces.For an object sliding on some surface, the contact points on its surface, do not get enough time to lock into the contact points on the other surface. So, the sliding friction is less than the static friction
Question 9. Give examples to show that friction is both a friend and a foe.
Answer :
Friction as a friend
  1. It helps in normal walking
  2. It helps in smooth driving, breaking and steering of Vehicles
  3. It helps in pulling of weight using rope and pulleys
  4. It is must for building construction, Without friction no building could be constructed.
  5. Friction helps in, producing a fire by Stricking a match stick
Friction as a foe
  1. It wears out almost every materials of general use in daily life, which may include domestic appliances, shoes, cloths, stationary or any machine
  2. It produces heat. When a machine is operated, heat generated causes much wastage of energy.
  3. Some times, It may require additional arrangements to minimise it for better efficiency through application of lubricants, ball bearings, special coating, or suitable shapes etc. hence extra cost
  4. It increases over all cost of transportation in deserts, water or air
  5. A lot of slip injuries occur on a wet or icy surface
Question 10. Explain why objects moving in fluids must have special shapes.
Answer : when objects move through fluids such as air or water, they have to overcome fluid friction acting on them. In this process they lose energy and overall efficiency decreases. In order to save the energy, being wasted against fluid friction, objects moving in fluids,  are modified and given special shapes. Such modified shapes which are also known as streamlined shapes or aerodynamic shapes helps in reducing fluid friction to an greater extent.

Extended Learning..Activities and Projects

  1. What role does friction play in the sport of your choice? Collect some pictures of that sport in action where friction is either supporting it or opposing it. Display these pictures with proper captions on the bulletin board of your classroom.
  2. Imagine that friction suddenly vanishes. How would the life be affected. List ten such situations.
  3. Visit a shop which sells sports shoes. Observe the soles of shoes meant for various sports. Describe your observations.
  4. A toy to play with: Take an empty match box. Take out its tray. Cut a used refill of a ball pen of the same width as the tray as shown in the figure below. Fix the refill with two pins on the top of the tray as shown in Figure Make two holes on the opposite sides of the tray. Make sure that the holes are large enough to allow a thread to pass through them easily. Take a thread about a metre long and pass it through the holes as shown. Fix beads at the two ends of the thread so that it does not come out. Insert the tray in the outer cover of the matchbox. Suspend the match box by the thread. Leave the thread loose. The match box will start falling down due to gravity. Tighten the thread now and observe what happens. Explain your observation. Can you relate it to friction?

9 comments:

  1. aal the answers of CBSE master are very good, whenever i need help i always refer to this site ...Thank you

    ReplyDelete
  2. very good it is so useful for every student... it always helps me...... thank you a lot for helping me always ..... thanxxx...

    ReplyDelete
  3. it is very useful for students.... thank you this site helps me always thanks a lot for helping me...

    ReplyDelete
  4. Fine and Awesome i use to refer this site for answers
    But if we get this in pdf we can download and use it
    So please take a note u need to make its as pdf and upload,
    we can download here and use it

    ReplyDelete
  5. thanks for all the answer, because of my test at morning and its 3 AM

    ReplyDelete
  6. gud site keep upgrading yo ;)

    ReplyDelete
  7. Ecellent! Really helpful for students, especially with pictorial representations. Well appreciated.m Goodjob

    ReplyDelete