Sunday, 4 March 2012

CBSE Class 7th (VII) English | Chapter 9. A Bicycle in Good Repair-Solved Exercises

Intext Questions (Comprehension Check (Page 128))

  • Question . "I got up early, for me" It implies that
    • he was an early riser
    • he was a later riser.
    • he got up late that morning.

    Mark the correct answer

    Answer:ii he was a latter riser.
  • Question . The bicycle "goes easily enough in the morning and a little stiffly after lunch
    The remark is
    • humorous.
    • inaccurate.
    • sarcastic.
    • enjoyable.
    • meaningless.

    Mark the correct answer(s)

    Answer:   (i) humorous and (v) meaningless.
  • Question . The friend shook the bicycle violently. Find two or three sentences in the text which express the author's disapproval of it.
    Answer : 1. Don't do that. you'll hurt it.  2. I did not see why he should shake it. 3. I felt as much as I should, had he started whacking my dog.
  • Question . ".... if not, it would make a serious difference to the machine." What does 'it' refer
    to?

    Answer:    'It' refers to little balls.
------------------------------------------------------

Textbook Questions (Working with the Text)

Answer the following

Question 1. Did the front wheel really wobble? What is your opinion? Give a reason for your answer.
Answer: The fact was that the front wheel was all right, It didn't wobble unless the man shook it violently. It began to wobble only after repair because some of the balls were lost.

Question 2. In what condition did the author find the bicycle when he returned from the tool shed?
Answer: The author found the man holding the front wheel between his legs. He was moving it round between his fingers. The remaining part of the bicycle was lying on the stony path beside him.

Question 3. "Nothing is easier then taking off the gear case." Comment on or continue this sentence in the light of what actually happens.
Answer: Taking off the gear in easy task. The friend took less than five minutes to unscrew the gear box. It lay on the path in two pieces. Only the screws were lost.

Question 4. What special treatment did the chain receive?
Answer: First he tightened the chain a little two much, and it refused to move. Next he loosened it a little to much.

Question 5. The friend has two little two qualities. he knows what he is doing and is absolutely sure it is good. Find the two phrases in the text which mean the same.
Answer:
  1. 'Cheery confidence in yourself.'
  2. 'Your inexplicable hopefulness
    Question 6. Describe 'the fight' between the man and the machine. Find the relevant sentences in the text and d write them?
    Answer: The friend set to work to re-fix the gear case. He put the bicycle in different positions in order to work on it. He lay on the ground to work at it from below. 'He doubled himself across it till he lost his balance and slid over on to his head' Then he lost his temper. There was a rough and tumble fight between him and the machine. Sometimes he was on top the machine, the next moment, he lay on the gravel path with the bicycle on him.
    ---------------------------------------------------

    Working with language

    Question 1. Read the following sentences.
    • We should go for a long bicycle ride.
    • I ought to have been firm.
    • We must't lose any of them.
    • I suggested that he should hold the fork, and that I should handle the wheel.
    The word in italics are modal auxiliaries. Modal auxiliaries are used with verbs to express notions such as 'possibility', 'permission, 'willingness', obligation', 'necessity', etc. 'should', 'must' and 'ought' to' generally express moral obligation, necessity and desirability. Look at the following:
    • We should go on a holiday. (suggestion: It is a good idea for use to go on qa holiday.)
    • He is no too well these days. He must see a doctor. before he becomes worse. (compulsion or necessity: It is absolutely essential or necessary for him to see a doctor.)
    • You ought to listen to me. I am well over decade older than you. (more emphatic than 'should' : Since I am older than you, it is advisable that you listen to me.)
    Note: 'should' and 'ought to' ae often used interchangeably.
     Rewrite each of the following sentences using should/ought to/must in place of italicized words. Make other changes wherever.
    • You are obliged to do your duty irrespective of consequences.
    • You will do well to study at least for an hour everyday.
    • The doctor says it is necessary for her to sleep height hours everyday night.
    • It is right that you show respect towards elders and affection towards the youngsters.
    • If you want to stay healthy, exercise regularly.
    • It is good for you take walk every morning.
    • It is strongly advised that you don't stand on your head.
    • As he has a cold, it is better for him to go to bed.
    Answer:
    • You are obliged to do your duty irrespective of consequences.
      You should do your duty irrespective of consequences.
    • You will do well to study at least for an hour everyday.
      You must study at least for an hour everyday.
    • The doctor says it is necessary for her to sleep height hours everyday night.
      The doctor says it is must her to sleep height hours everyday night.
    • It is right that you show respect towards elders and affection towards the youngsters.
      You should respect your elders and affection towards the youngsters.
    • If you want to stay healthy, exercise regularly.
      You ought exercise regularly (If you want to stay healthy).
    • It is good for you take walk every morning.
      You should take a walk every morning.
    • It is strongly advised that you don't stand on your head.
      You should not stand on your head.
    • As he has a cold, it is better for him to go to bed.
      As he has a cold, he should go to bed.
    Question 2. Use should, must, ought to appropriately in the following sentences:
    • People who live in the glass houses ______ not throw stones.
    • You ______ wipe your feet before coming into the house, especially during rains.
    • You ______ do but the teacher tells you.
    • The puplils were told that they ______ writ more neatly.
    • Sign in front of a Park : You ______ not walk on the grass.
    • You ______ be ashamed of yourself having made such a remark.
    • SHe left home at 9o'clock. He ______ be here any minute
    • "Whatever happened to the chocolate cake?"
      "How ______ I know? I have just arrived".
    Answer:
    • People who live in the glass houses must not throw stones.
    • You should wipe your feet before coming into the house, especially during rains.
    • You ought to do but the teacher tells you.
    • The pupils were told that they should writ more neatly.
    • Sign in front of a Park : You must not walk on the grass.
    • You should be ashamed of yourself having made such a remark.
    • She left home at 9o'clock. He must be here any minute
    • "Whatever happened to the chocolate cake?"
      "How ought to I know? I have just arrived".
    Question 3. To or more single sentences can be combined to form a single sentence. Read the following. I made an effort, and was pleased with my self. This sentence is in fact a combination of two sentences.
    • I am made an effort.
    • I was pleased with myself.
    Now read this sentence. I did no see why he should take it. This is also a combination of two sentences.
    • I did not see (it).
    • Why should he shake it?
    Divide each of the following sentences into its parts. Write meaningful parts. If necessary, supply a word or two make each part meaningful.
    • I went to the tool shed to see what I could find. (3 parts)
    • When I came back he was sitting on the ground. (2 parts)
    • We may as well see what's the matter with it, now it is out. (3 parts)
    • He said he hoped we had got them all. (3 parts)
    • I had to confess he was right (2 parts)
    Answer:
    • I went to the tool shed to see what I could find. (3 parts)
      • I went to the tool shed
      • I wanted to see
      • What could I find?
    • When I came back he was sitting on the ground. (2 parts)
      • When I came back.
      • He was sitting on the ground.
    • We may as well see what's the matter with it, now it is out. (3 parts)
      • We may see as well
      • what's the matter with it
      • It is out now
    • He said he hoped we had got them all. (3 parts)
      • He said.
      • he hoped.
      • we had got them all.
    • I had to confess he was right (2 parts)
      • I had to confess
      • he was right
    Question 4. 'en' acts as a prefix (put at the beginning) or a suffix (put at the end) to form new words. en + courage = encourage weak + en = weaken 'en' at the beginning or at the end of a word is not always a prefix or a suffix. It is then an integral part of the word. ending
    barren

    • Now arrange the box words given in the box under three headings

      encouragedampenlisten
      barrenendangersoften
      fasterencloseweaken
      evenenableenclave



      Answer:
      en (prefix)en (suffix)en (part of word)
      fastenencouragebarren
      dampenendangereven
      softenencloselisten
      weakenenableenclave
    • Find new words in your textbook and Put them under the same headings.
      Answer: Student do it yourself.

    2 comments:

    1. Really a good work, all the one will really think about this. many of the one doing a good search on WWW, but for making A+ writing work choose a top essay writing services provider.

      ReplyDelete
    2. This blog does a thing of bridging the gap between reader and writer.
      rosin press

      ReplyDelete