Friday, 2 March 2012

CBSE Class 7th (VII) English | Chapter 6. Expert Detectives - Solved Exercises


Word Meaning

WordMeaning in EnglishMeaning in Hindi
MonsterHorrible figureराक्षस, विकराल दैत्य
Stashplace of hidingछिपाने की जगह
Starvewithout foodभूखा
Scarsmarks of cut or injury or burnनिशान
Annoyedangryनाराज, अप्रसन्न
Stubbornone who doesn't listen or obey anyoneजिद्दी
Accompliceto assist or one who assist in doing a crimeसहकारी, सह - अपराधी



Textbook Questions (Comprehension Check Page 8)

Answer the following questions.
Question 1. What did Nishad gave Mr. Nath? Why?
Answer: Nishad gave a bar of chocolate to Mr. Nath thinking he was poor and starving.

Question 2. What is 'strange' about Mr. Nath's Sundays?
Answer: On Sundays, a tall, fair, stout man wearing spectacles used to meet Mr. Nath and he used to talk a lot.

Question 3. Why did Nishad and Maya get a holiday?
Answer: The mansoon broke and dark clouds accompanies by blinding flashes of lightning and roaring rolls of thunder burst, flooded the streets with a heavy downpour. Therefore, no traffic could move through the flooded roads and thus Maya and Nishad got an unexpected holiday.

------------------------------------------------------

Textbook Questions (Working with the Text)

Question 1. What does Nishad find out about Mr. Nath from Ramesh? Arrange the
information as suggested below.
(प्रश्न 1.निषाद रमेश से श्री नाथ के बारे में क्या पता करता है ? जानकारी व्यवस्थित करें, जैसे कि नीचे सुझाव दिया है.)

  • What he eats.
  • When he eats.
  • What he drink and when.
  • How he pays.

Answer. Nishad finds out from Ramesh that Mr. Nath takes two meals in a day every morning and evening and he drinks two cups of tea, one in the morning and one in the afternoon. He is not particular about what he eats, it's always the same food - two chapattis, some dal and a vegetable. He pays cash and tips well.

Question 2. Why does Mya think Mr. Nath is a crook? Who does she say the Dunday visitor is?
Answer. Maya thought that Mr. Nath was a crook because he used to get food from a restaurant everyday, although he did not work. He never talked to anyone at Shankar House though he had been living there for more than a year. he haad scars on his face which according to Maya, must have been the burn scars which would have got when police had set his house on fire. Moreover, he didn't receive any letters and had only one visitor to visit him.
According to Maya, the Sunday visitor must be his partner in crime and he came every now and then to give part of it to his partner.

Question 3. Does Nishad agree with Maya about Mr. Nath? How does he feel about him?
Answer. No, Nishad did not agree with Maya about Mr. Nath. He felt that he was not a crook or criminal as he was so thin and looked poor and starving. He thought he was lonely and wanted to have friends.

------------------------------------------------------------

Working with language

Question 1. The word 'tip' has only three letters but many meanings. Match the words with meaning below.
(i)finger tips===>be about to say something
(ii)the tip of your nose===>make the boat overturn
(iii)tip the water out of the bucket===>the end of one's fingers
(iv)have something on the tip of your tongue===>give a rupee to him, to thank him
(v)tip the bot over===>empty a bucket tilting
(vi)tip him a rupee===>the pointed end of your nose
(vii)the tip of the bat===>if you take this advice
(viii)the police were tipped of===>the bat lightly touched the ball
(ix)if you take my tip===>the end of the bat
(x)the bat tipped the ball===>the police were told, or warned

Answer:
(i)finger tips===>the end of one's fingers
(ii)the tip of your nose===>the pointed end of your nose
(iii)tip the water out of the bucket===>empty a bucket tilting
(iv)have something on the tip of your tongue===>be about to say something
(v)tip the bot over===>make the boat overturn
(vi)tip him a rupee===>give a rupee to him, to thank him
(vii)the tip of the bat===>the end of the bat
(viii)the police were tipped of===>the police were told, or warned
(ix)if you take my tip===>if you take this advice
(x)the bat tipped the ball===>the bat lightly touched the ball

Question 2. The words helper, companion, partner and accomplice have very similar meanings, but each word is typically used in certain phrases. Can you fill in the blanks below with the most commmonly used words? A dictionary may help you.

  1. business ______.
  2. my ______ on the journey.
  3. I'm mother's little ______.
  4. a faitthful ______ such as a dog.
  5. a faithful ______ such as a dog.
  6. the theif's ______.
  7. find a good ______.
  8. tennis/golf/bridge ______.
  9. his ______ in his criminal activities.


Answer:
  1. business partner.
  2. my companion on the journey.
  3. I'm mother's little helper
  4. a faitthful companion such as a dog.
  5. a faithful ______ such as a dog.
  6. the theif's accomplice.
  7. find a good companion.
  8. tennis/golf/bridge partner.
  9. his partner in his criminal activities.

Question 3. Now let us look at the uses of the world break. Match the words with it meanings below. Try two find at least three other ways in which to use the word.

  1. the storm broke ==> could not speak; was too sad to speak
  2. daybreak ==> this kind of weather ended
  3. He voice is beginning to break ==> it began or burst into activity
  4. Her voice broke and she cried ==>the beginning of daylight
  5. The heat wave broke ==> changing as he grows up
  6. broke the bad news ==> end it by making the workers submit
  7. break a strike ==> gently told someone the bad news
  8. (Find your own expression) ==> (Give its meaning here.)
Answer:

  1. the storm broke ==> this kind of weather ended
  2. daybreak ==> the beginning of daylight
  3. He voice is beginning to break ==> changing as he grows up
  4. Her voice broke and she cried ==> could not speak; was too sad to speak
  5. The heat wave broke ==> it began or burst into activity
  6. broke the bad news ==> gently told someone the bad news
  7. break a strike ==> end it by making the workers submit
  8. Tea-break ==> time to have tea

No comments:

Post a Comment