Wednesday, 29 February 2012

CBSE Class 7th (VII) English Chapter 3. Gopal and the Hilsa Fish Solved Exercises

Textbook Question (Working with the text)

Answer the following questions.
Question 1. Why did the king want no more talk about the hilsa-fish?
Answer: The king did not want more talks about the hilsa-fish because he had become fed up of talks. Everyone in the court, in the market as well as all people of the city talking about hilsa-fish.
Question 2. What did the king ask Gopal to do to prove that he was clever?
Answer: The king asked Gopal to buy hilsa-fish and bring it to the court without letting anybody talk a single word about the hilsa-fish throughout the way.

Question 3. What three things Gopal do before he went to buy his hilsa-fish?
Answer: Gopal; half-shaved his beard, semeared his face with ash and wore dirty rags before he went to buy his hilsa-fish.
Question 3. What three things Gopal do before he went to buy his hilsa-fish?
Answer:
Question 4. How did Gopal get inside the palace to see the king after he had bought the fish?
Answer: Gopal asked the courtiers to let him meet the king. but when the refused, he started dancing and singing louldy On hearing his song the king sent his messenger to call him in.
Question 5. Explain how no one Seemedto be interested in talking about the hilsa-fish which Gopal had bought.
Answer:Gopal had accepted the challenge of bringing the hilsa-fish to the without letting anyone talk about it.He half -shaved his beard,smeared his face with ash and wore ragged clothes to buy hilsa-fish. Everyone on the way talked about him and his funny looks and nobody saw hilsa-fish in his hand.at that moment he was more interesting topic to talk about than the hilsa-fish.
Question 6.Write 'true' or 'false' against each of the following sentences.
(i)The king lost his temper easily ( )
(ii)Gopal was a madman.( )
(iii)Gopal was a cleaver man. ( )
(iv)Gopal was too poor to afford decent clothes. ( )
(v)The king got angry when he was show to be wrong. ( )

Answer:
(i)The king lost his temper easily (true)
(ii)Gopal was a madman.(false)
(iii)Gopal was a cleaver man. (true)
(iv)Gopal was too poor to afford decent clothes. (false)
(v)The king got angry when he was show to be wrong. (false)
-------------------------------------------------------------

Textbook Question (Working with language)

Question 1. Notice how in a comic book, there are no speech marks when characters talk. Instead what day say is put in a speech 'bubble', However, if we wish to repeat or 'report' what they say, we must put it into reported speech.
Change the following sentences in the story to reported speech. The first one has been done for you.
(i) How much did you pay for that hilsa?
(ii) Why is your face half-shaven?
Gopal's wife asked him ____.
(iii) I accept the challenge, Your Majesty
Gopal told the king ____.
(iv) I want to see the king.
Gopal told the guards _____.
(v) Bring the man to me at once
The king ordered the guard ____.

Answer:
(i) The women asked the man how much he had paid for the hilsa
(ii) Gopal's wife asked him why his face was half-shaven .
(iii) Gopal told the king that he had accepted the challenge.
(iv) Gopal told the guards that he wanted to see the king.
(v) Gopal told the guards that he wanted to see the king.
(vi) The king ordered the guard to bring the man to him the monent.

Question 2. Find out the meaning of the following words by looking them up in the dictionary. Then use them in sentences of your own.
challenge mystic comical courtier smearing
Answer:
(i) Challenge __ To invite somebody for the competition. To defeat Pakistan in the Finals is a great challenge for Indian Team.
(ii) Mystic __ Some mysterious power. This world is full of mystic forces.
(iii) Comical __ Funny, Chacha Chaudhary and Sabu are the best comical characters.
(iv) Courtier __ The officials of the king's court. The courtiers were talking about Gopal's funny appearance.
(v) smearing __ To dip in. Gopal smeared his face with ash in order to look funny.


No comments:

Post a Comment