Thursday, 23 June 2011

What Books and Burials Tell Us: Lesson 5 | Exercises-Solution | NCERT Class VI (6th) History Social Studies (Our Pasts-1).


 1.Question. Match the columns:
Answer. Sukta      -----     Well-said.
              Chariots  -----      Used in battles.
               Yajna     -----     Sacrifice.
               Dasa      -----       Slave.             
              Megalith  -----     Stone boulder.     
                    
2.Question. Complete the sentences.
Answer. (a) Slaves were used for various kind of work.
              (b) Megaliths are found in Deccan in the north, east and Kashmir.
              (c) Stone circles or boulders on the surface were used to cover the burial places.
              (d) Port-holes were used for entering the burial places.
              (e) People at Inamgaon ate Fruits, cereals and meat.

3.Question.In what ways are the books we read today different from the Rigveda?
Answer. The bookd we use are written and printed. The Rigveda was recited and heard rather than read. It was written down several centuries after it was first composed and printed less than 200 years ago.
A page from-manuscript of the Rigveda

4.Question. What kind of evidence from burials do archaeologists use to find out whether there were social differences  amongst those who were buried?
Answer. Archaeologists have found burial places which help them to reconstruct the past and tell about the society. At Brahmagiri, the archaeologists have found on skeleton buried with 33 gold beads, 2 stone beads, 4 copper bangles and one conch shell. Other skeletons have only a few pots. These finals suggest that there was some difference in status amongst the people who were buried. Some were rich, others poor, some chief other followers.
A dagger from megalithic burials


5.Question. In what ways do you think that the life of the raja was different from that of a dasa or dasi?
Answer.The rajas did not have capitals, places or armies, nor did they collect taxes. Generally the sons did not automatically succeed fathers as rajas.
There were people who did not perform sacrifices and probably spoke different languages. Later the term came to mean dasa (and the feminine dasi)or slave. Slaves were men and women captured in the war. They were treated as the property of the owners, who could make them do any work they wanted.

6.Question. Find out whether your school library has a collection of books on , and list the names of five books front this collection.
Answer. The five books on religion are:

BooksReligions
1. Guru GranthSahibSikh
2. ZoroastrianismZend-ei-Avesta
3. IslamQaran.
4. ChristiansBible
5. JudaismOld Testament


7.Question. Write down a short poem or song that you have memorised. Did you hear or read the poem or song? How did you learn it buy heart?
Answer.  A Song which  we have memorized is a song from film Jagriti (1954), sung and written by the legendary poet and singer kavi Pradeep.

आओ बच्चो तुम्हे दिखाये झाकी हिन्दुस्थान की
इस मिट्टि से तिलक करो यह धरती है बलिदान की, स मिट्टि से तिलक करो यह धरती है बलिदान की
 वन्दे मातरम् वन्दे मातरम् वन्दे मातरम् वन्दे मातरम्
ये है मुल्क मराठों का यहा शिवाजी डोला था ये है मुल्क मराठों का यहा शिवाजी डोला था
मुघलों की ताकत को इसने तलवारों पे तोला था मुघलों की ताकत को इसने तलवारों पे तोला था
हर पर्बत पर आग लगी थी हर पर्बत एक शोला था हर पर्बत पर आग लगी थी हर पर्बत एक शोला था
बोली हर हर महदेव की बच्चा बच्चा बोला था बोली हर हर महदेव की बच्चा बच्चा बोला था
शेर शिवजी ने रख्खी थी लाज हमारे शान की, शेर शिवजी ने रख्खी थी लाज हमारे शान  की.
वन्दे मातरम् वन्दे मातरम् वन्दे मातरम् वन्दे मातरम्

We heard and saw this song in film Jagriti,  2-3 times on TV. Also during Independence Day and Republic Day celebrations, this song is very often broadcasted by All India Radio and even telecasted by  Door Darshan on TV.

8.Question. In the Rigveda, people were described in terms of the work they did and the languages they spoke. In the table below, fill in the names of six people you know, choosing three men and three women. For each of them, mention the work they do and the language they speak. Would you like to add anything else to the description?
Answer. In the Rig-Veda people were describe in term of the work they did and the language they spoke. In the table below fill the names fsix people you know, three men and three women. For each of them, mention the work they do and they language they speak. Would you like to add anything else to the description.
NameWorkLanguageAnything else
1. Teacher in my school
(Female) 
Teaching.English and Hindi.Sometimes they act the scene with the help of the children.
2.  Doctors (Male), Gives medical treatment.Generally Hindi sometimes EnglishExamines the body parts, gives medicine and sometimes a dose of injection
3. Vegetables Sellers (Male)Sells vegitables Hindi.Use haggling and tries to give less weight
4. Maid-Servant (Female)Does Households work Hindi.Sometimes cooks food and very often take leave
5. Driver (Male)

Drive our carsHindi.Drop us to school, takes us to any other place
6. Salesgirl in the Shop (Female)Display the goods in the shops and show them to customersEnglish and Hindi.Gossip a lot, tries to sell the goods as quickly as possible

What Books and Burials Tell Us: Lesson 5 | Exercises-Solutions | NCERT Class VI (6th) History Social Studies (Our Pasts-1).

1 comment: